30 лв. е сума, която трудно стига на едно 3- или 4-членно домакинство за закупуване на стоки от първа необходимост, показва репортерска проверка на Агенция "Фокус“. Към момента на пазара се наблюдава лек спад в цените на олиото, но всичко останало, особено плодовете и зеленчуците, бележат рекорди. 

Едни от най-скъпите зеленчуци на пазара в Благоевград са чушките, каза Нери Радославова, собственик на магазин за плодове, зеленчуци и други хранителни стоки. Сметката на търговеца показа, че за приготвянето на една вечеря от пълнени чушки ще ни трябват минимум 10 лева. 

"С 30 лв. можем да си купим по-голямо количество плодове и малко зеленчуци. Чушките са с баснословни цени. Да си направим една вечеря с пълнени чушки ще ни излезе доста солено. Килограм чушки и един килограм ориз ще ни излезе около 6 – 7 лв., като добавим и кайма отиваме на над 10 лв. Ако си вземем за десерт и някакви сезонни плодове, то ще се вмъкнем в 30 лв. за една вечеря“, добави тя. 

Търговецът посочи, че все пак клиентите все още държат на качеството на продуктите, но също така се стремят да купуват и по-евтини стоки. Българските плодове и зеленчуци са с най-високо търсене, но през зимата такива са само марулята и репичките. Другите неща са внос, отбеляза тя. 

Радославова заяви, че към днешна дата не е оптимист и не вижда "светлина в тунела“ по отношение цените на основните продукти. Не прогнозира спад, но се надява, че няма да има и нов сериозен ръст.