На 5 март 1872 година България губи един от най-ярките си и верни млади революционери, които дават живота си в името на нейната свобода – Ангел Кънчев. Пътят на неговото дело е кратък – той умира едва 22-годишен, като последните му думи преди да се самоубие са "Да живее България!". До сетният си дъх той остава и един от най-верните и ревностни последователи на Васил Левски, с когото често посещавали Трявна.

Днес родната къща на Ангел Кънчев е превърната в музеен обект и се стопанисва от Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, а на площада пред нея е издигнат и паметник на младия революционер.

Своята почит пред неговото безстрашно дело в името на свободата на България, отдадоха председателят на Общински съвет Трявна Златка Донева-Цанева и заместник-кметът на Община Трявна инж. Жасмина Лазарова, които поднесоха цветя в знак на преклонение.

Паметта на Ангел Кънчев бе почетена още от ръководството и служители на Специализиран музей - Трявна.

По случай 152-годишнината от гибелта на Ангел Кънчев, Община Трявна съвместно със СМРЗИ- Трявна проведоха "Ден на отворените врати" в родната му къща с организирани беседи за младия тревненски революционер.

Неговото дело беше представено пред децата от ДГ "Светлина", ОДЗ "Калина" и ученици от начален етап на ОУ "Проф. Пенчо Н Райков".