Тройни сметки за ток плаща Вълчи дол, това съобщи кметът на общината Георги Тронков, предаде репортер на "Фокус“. Той посочи, че цената на електроенергията става направо непоносима за малката община, чийто бюджет е около 1,2 млн. лв.

"Преди време подменихме всички лампи с енергоспестяващи и по този начин успяхме да свалим месечните сметки за похарчения ток до около 20 000 лв., като в тази сума не влиза само уличното осветление, но и останалото потребление на електроенергия. С увеличението на тока обаче скочи тройно и сметката на 65 000 лв.“, обясни Тронков. Субсидията, която общината получава също не е достатъчна за високите сметки за ток.

Тронков допълни,  че вече се подготвя проектобюджетът за 2023 година, като не се предвижда повишение на местните данъци и такси. Заради високите сметки за ток обаче  лампите ще работят вечер от 17.30 до 23.00 часа и после ще светват отново между 5:00 и 6:00 часа сутринта.

Кметът на Вълчи дол допълни, че две от училищата в града са на газ, както и една детска градина. Останалите училища са с подменени инсталации, като средствата по подмяната са спечелени по проект, а освен това са санирани и част от учебните заведения, за да могат да се спестят средства за отопление, доколкото това е възможно.

"Но и откъм газ се натовариха много сумите. От 6-7000 лв. за газ за голямото училище, стигнахме над 20 000 лв., което е непоносимо“, категоричен бе

Десислава ВАСИЛЕВА