В концерта на 11.04 от 19.00ч. под надслов "В до мажор" ще се насладят жители и гости на Враца и ще имат възможност да чуят впечатляващи произведения от ярките представители на Виенската класическа школа – Йозеф Хайдн и Лудвиг ван Бетовен. "В програмата на концерта, ще се насладим на Симфония № 97 в до мажор от Йозеф Хайдн и знаменития троен концерт за пиано, цигулка и виолончело в до мажор от Лудвиг ван Бетовен", казват от Врачанската симфониета.

Специално за събитието, във Враца пристигат прочутите испански музиканти: Жоакин Паломарес (цигулка), Давид Апейанис (виолончело) и Карлос Апейанис (пиано), солисти на Симфониета-Враца, под диригентската палка на Христо Павлов.

Билетите за концерта "В до мажор“, на 11.04 в градската зала, са в продажба в Билетен център "Гъбката" до х-л "Хемус“.

Жоакин Паломарес е смятан от музикалните критици за един от най-добрите испански цигулари на нашето време.

Завършил цигулка и камерна музика със специално отличие в консерваториите във Валенсия и Брюксел под ръководството на Алос, Леон-Ара, Клеве, де Канк и ван ден Доорн, той продължава обучението си при виртуозите В. Климов, Д. Цигмонди и А. Розанд (наследник на школата на Ауер, Хайфец и Цимбалист), от които усвоява виртуозно-романтичен стил, признат от националната и международната критика. El País пише за него: "Цигулар с изключителна техника, мощен и рязък звук, който във всеки момент налага безспорния закон на виртуоза“, а Stuttgarter Zeitung го определя като "Виртуоз-поет с латински темперамент“.

С дебюта си като солист в Концерта за цигулка на Бетовен, едва 15-годишен той поставя началото на артистична кариера, която го отвежда в най-добрите зали в Европа и Япония: Концертхаус във Виена и Осло, Auditorio Nacional, Teatro Real, Palau и др. Свири с най-престижните оркестри (Националния оркестър на Испания, RTVE, Моцартовия оркестър на Виена, Виртуозите на Берлинската филхармония, камерните оркестри на Лодз и Венеция и др.) и с диригенти като Маазел, Юровски, Черноушенко, участва във фестивалите в Сантандер, Гранада, Сполето, Авиньон, Монте Карло. Редовно си сътрудничи с музиканти като Й. Левин, Б. Канино, А. Розанд, Р. Алдулеску, К. Деланж и Ф. Петраки. Осъществил е много записи, като през 1999 г. е номиниран за наградата "Грамофон“ с компактдиск на музика от Мийо. Последните му записи са посветени на концертите за цигулка от Бетовен, Хиндемит, Шосон, Серебрие и Монтесионес и получават висока оценка от специализираната критика. Той свири на цигулка на Николаус Галиано (Неапол, 1761 г.) и на Роберто Регаци (Болоня, 2003 г.).

Пианистът Карлос Апейаниз е отличен с повече от двайсет награди от международни конкурси, сред които Специалната награда на Международния конкурс за пианисти "Сантандер“ (Испания), Първа награда на Международния конкурс "Пламък“ в Париж (Франция), Наградата на Клод Кан в Париж (Франция) и Наградата Saint Nom La Breteche Prize в Париж (Франция).

Започва музикалното си обучение при пианистката Франсоаз Дуе в L‘Ecole Nationale de Musique de Bayonne-Côte Basque в южната част на Франция, като завършва образованието си със златен медал. След това продължава музикалното си обучение при пианистите Жак Рувие и Паскал Девойон в Conservatorie Superieur de Musique в Париж, където получава първа награда по пиано и по камерна музика. Продължава музикалното си обучение във Висшето музикално училище "Рейна София“ при професорите Дмитрий Башкиров и Галина Егиазарова. По това време посещава и многобройни майсторски класове със световноизвестни пианисти като Алисия де Лароша, Леон Флайшер, Ф. Р. Дюшабъл, Дарио Дароса, Емил Наумов и др.

Когато става соло пианист на Grup Instrumental във Валенсия (Испания), кариерата му се насочва в друга посока – към света на съвременната музика – област, която винаги го е интересувала, а наскоро композираната му музика е отличена с Националната награда за музика в Мадрид (Испания).

В областта на камерната музика той редовно свири с групи като Plural Ensemble, Espai Sonor и Ensemble d’arts, базирани в Испания. Като солист обикновено е канен да свири с оркестри на международни фестивали с признат престиж. Понастоящем осъществява записи за Радио Франция, Националното радио на Испания, Радио Барток в Унгария, Euskadi Irratia в Испания и албуми със звукозаписни компании като SGAE, Verso и Naxos.

Като солов музикант Давид Апейаниз включва в репертоара си за виолончело бъдещи или скорошни изпълнения на следните концерти за виолончело: Шуман, Дворжак, СенСанс I и II, Хайдн I и II, Бочерни III и VI, Лало, Бетовен – Троен концерт, Брамс – Двоен концерт, Шостакович, Чайковски – "Рококо“. Дебютирал е с Real Orquesta Sinfónica – Севиля (Испания), Orquesta Gulbenkian – Лисабон (Португалия), Orquesta of Extremadura (Испания), Ensemble Nacionale – Лион (Франция), Ensemble Praeteritum, Orquesta de Córdoba, Orquesta Nacional de Honduras, Orquesta Sinfónica от Валенсия (Испания), Orquesta Sinfónica de la Región of Murcia (Испания), Orquesta Sinfónica of Barcelona (Испания), Orquesta Ciudad of Granada (Испания), Chamber Orchestra Reina Sofía (Испания), Orquesta Sinfónica of Gijón (Испания) и Orquesta Filarmónica of Málaga (Испания). Поканен е да участва в международни музикални фестивали като: Фестивал "Aspekte“ в Залцбург (Австрия), Фестивал Konzerthaus в Берлин (Германия), Фестивал "a Tempo“ в Каракас (Венецуела), Festival Internacional de Música в Гранада (Испания) и други фестивали в Лион и Ница (Франция). Свирил е и в някои от най-значимите концертни зали в родината си като: Auditorio Nacional в Мадрид, Teatro Maestranza в Севиля, Palau de la Música Catalana в Барселона, Palacio de Festivales в Сантандер и la Quincena Musical Donostiarra в Сан Себастиан.

В забележителната си кариера на солист той е направил повече от 15 записа за лейбъли като Naxos, Sony, Col-legno, Neos, Verso и RNE. Те са рецензирани от музикални списания като Scherzo, Ritmo, Melómano, BBC Magazine и Fanfare, които определят тези записи като отлични. Престижното международно списание Gramophone изтъква записа му за Naxos с Трио Ариага като изключително откровение. Страстта му към камерната музика го кара да свири с артисти като Касалс квартет, Н. Чумаченко, Г. Каусе, Райнер

Шмидт (Хаген квартет), А. Мьоние, Д. Масон и Пол Маккриш.

От 2018 г. до днес е професор по виолончело във Висшата музикална консерватория в Мурсия (Испания).