Решение на Апелативен съд – Пловдив по дело за убийство на мъж, който бил заловен да краде царевица от чужда нива край пазарджишкото село Братаница, е частично потвърдена от Върховния касационен съд.

Наказанията на тримата подсъдими са намалени. Васил Спасов (син на тогавашния кмет на Братаница Георги Спасов) и Георги Николов ще излежават по 12 години лишаване от свобода вместо по 16, а Илиян Найденов – 9 години, вместо 12, както беше постановил Пловдивският апелативен съд.

Тримата подсъдими са признати за виновни за това, че на 6.12.2015 г. в местностите "Мерата“ и "Ючтолум“, в съучастие като съизвършители, умишлено са умъртвили Йордан Асенов, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост.

На същата дата пострадалият и децата му събирали царевица в необрана нива на подсъдимия Васил Спасов, който получил обаждане по телефона, че му крадат от продукцията. Той и вторият подсъдим Георги Николов пристигнали с кола на полето и започнали да налагат с бухалка и с юмруци Йордан Асенов пред очите на децата му.

Те се опитали да ги спрат, но не успели и избягали с каруцата. Двамата подсъдими се обадили на третия и го уведомили, че и от неговата нива се краде. Той пристигнал с колата си, натоварили пребития човек и го закарали на базата на Илиян Найденов в село Ветрен дол. Напъхали го в гълъбарника и го оставили там.

По-късно Илиян Найденов изкарал пострадалия, а той бил в изключително тежко състояние, което вещите лица наричат "терминално състояние“, качил го в лек автомобил  и го изхвърлил в канала "Алеко поток“. Водоемът бил дълбок един метър, но на дъното имало тиня, а пострадалият бил абсолютно неподвижен и все още жив, но не можел да се защити. Удавил се. Тялото му било открито на 4.02.2016 г. в канала между двата шлюза.

Върховните съдии приемат, че Васил Спасов и Георги Николов са пребили от бой пострадалия и за това са виновни за квалифицирано убийство по чл. 116 от НК. Прилагат чл.55 от НК поради изключително смекчаващи отговорността обстоятелства и за това намаляват наказанията им. За третия подсъдим приемат, че само той е виновен за удавянето на пострадалия, но не е участвал в нанасянето на побоя над него и променят квалификацията на извършеното от него престъпление от чл.116 на чл.115 от НК и за това намаляват наказанието му на 9 години лишаване от свобода. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.