Трима майстори резбари гостуват с изложба на дървена пластика в галериите на Държавния културен институт - Културен център "Двореца“ в Балчик, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. От 16 до 30 август майстори Йотови ще зарадват почитателите на изобразителното изкуство. Дърворезбарят Иван Йотов и неговите синове Николай и Златил Йотови ще представят в Архитектурно-парковия комплекс живопис, скулптура, малка пластика и дърворезба. В шестдесет дървени пластики са пресъздадени традициите на българина.

Сюжети показват изключителното внимание на твореца към детайла и познаване на българската душевност. Усетът към изкуството е наследен от синовете му Николай и Златил, които търсят и експериментират в различни посоки. Те представят съвместни арт решения със своя баща, както и свои творби от камък и дърво. Изложбата ще бъде представена в галериите "Тунела“ и "Тихото гнездо“.



Иван Йотов е роден през 1948 г. в Добрич. Завършва Института за учители специалисти по изобразително изкуство в Дупница. От 1984 г. до 1973 г. извършва преподава по специалността си. През годините работи основно в областта на класическата дърворезба и съвременната пластика в дърво. Твори също в областта на плаката и пространственото оформление. Член е на Съюза на Българските художници и Дружеството на художниците в Добрич.

Участва в множество национални и регионални изложби. Декоративно монументални творби на Иван Йотов могат да се видят в градовете Балчик, Добрич, Ямбол, Тервел и Шабла. Негови произведения са част от колекциите на галерии в Балчик, Добрич, София и други градове, притежание са на колекционери в Европа, Канада и САЩ. Той е един от авторите, включени в книгата "Съвременна българска дърворезба". От 1977 г. до днес Иван Йотов живее и работи в Балчик. Откриването на изложбата е на 16 август от 18:00 ч.



Жулиета НИКОЛОВА