Три нови случая на туберкулоза регистрираха здравните власти във Великотърновска област за седмица, предаде кореспондент на "Фокус“. Справка с Регионалната здравна инспекция сочи, че два от са в община Велико Търново, а третият – в община Горна Оряховица. От началото на годината заразените в региона са осем души.

Специалистите уточняват, че туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Днес, заболяването е проблем не само за бедните страни, но и за почти всички развити държави от Европа и САЩ. Всяка година заболяването е причина за смъртта на около 2 милиона души в света.Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, пикочо-полова система и други). Заразяването се случва по въздушно-капков път. Симптомите са кашлица, храчки, повишена температура, нощно изпотяване, болки в гърдите – засилващи се при дишане и кашлица, отслабване на тегло. Лечението на туберкулоза е безплатно, независимо от здравния статус на болния.

В периода 30 януари – 5 февруари в региона са регистрирани още 33 случая на варицела и един на скарлатина, двама са болните от ентероколит.