Според последното преброяване на населението в страната, осъществено от Националния статистически институт, данните за област Добрич показват, че тя е една от трите в България с най-осезаемо обезлюдяване, предаде репортер на радио "Фокус" - Добрич. Три села в областта имат по един жител. Това са Стаевци, Войниково и Краище. Село Брястово е с двама жители, с по трима са селата Узово и Дряновец, с по шестима - Огняново, и с по седем жители - селата Било, Иречек и Земенци.

Статистиците посочват, че и в осемте общини на добруджанската област населението намалява спрямо предходното преброяване, като най-голямо е относителното намаление в община Крушари (-30.8%), а най-малко в община Каварна (- 13.3%). Населеното място с най-много жители е областният център, където живеят по последни данни 73 895 души, следван от град Каварна (10 507 жители). Градът в областта с най-малко население е Шабла (2 849 жители). Той се доближава по този показател до най-голямото село в областта - Оброчище (1 763-ма жители). 

Статистиката отчита също, че 0.3% от населението на областта са с двойно гражданство - българско и друго. Малко над 2% са родени извън България, в страна от Европейския съюз, и около 1% - в трета държава.

Жулиета НИКОЛОВА