Наказание "лишаване от свобода“ за срок от 3 години по отношение на 72-годишния турски гражданин К. Калкан, определи Окръжен съд – Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция. Подсъдимият се призна за виновен за това, че на 6 януари тази година на входящо трасе при ГКПП – Гюешево, като пътник в автобус по редовната линия от Скопие, Република Северна Македония - Истанбул, Република Турция, без надлежно разрешително е пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество - коноп, опаковано в 6 пакета, с общо тегло 5 922 грама, на обща стойност 23 688 лв.

Съдът, под председателството на съдия Йоланда Цекова одобри споразумението постигнато между Окръжна прокуратура – Кюстендил и защитата на подсъдимия, като наказанието е определено при многобройни смекчаващи обстоятелства, предвид възрастта и тежкото здравословно състояние на подсъдимия.

Съдът определи първоначален "общ“ режим на изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода“. Съдът приспада времето, на предварително задържане на обвиняемия, считано от 06.01.2023 г., до влизане на споразумението в сила, като един ден задържане се зачита за един ден "лишаване от свобода“.

Определението е окончателно.