Три глоби за над 15 000 лева издаде Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново през ноември. Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността“ в институцията уточнява за "Фокус“, че едно от наказателните постановления – за 10 000 лева е било за не представяне на Годишен доклад за изпълнение на дейностите за 2021-а от местно дружество. Сключени са и две споразумения по Закона за административните нарушения и наказания между наказващия орган и нарушителя за 5250 лв.

В предходния месец експертите са извършили 96 проверки на 83 обекта. Издадени са общо 13 предписания. Съставени са и шест акта за административни нарушения – четири по Закона за управление на отпадъците и по един по Закона за чистотата на атмосферния въздух и Закона за водите. По отношение на отпадъците, документите са за неизпълнение на дадени предписания, за непредоставяне на информация и за дейност без разрешителен документ. Дружество ще бъде глобено за това, че не е изпълнило задължението си за извършване на собствени периодични измервания на концентрациите на вредни вещества в отпадъчни газове, изпускани в атмосферния въздух, а юридическо лице – за заустване на отпадъчни води в повърхностни води без разрешително за ползване на воден обект.

Събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са в размер на 6159,44 лева. 4927,56 лева от тях са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират глобените обекти. Най-големи приходи са получили Свищов и Велико Търново.

След сигнал от дежурния в Община Павликени е преустановено изтичането на нафта в дерето, преминаващо през централната част на Павликени. Установен е източникът на замърсяването – цистерна за дизелово гориво на територията на производствена база. Поради спукана тръба на цистерната, известно количество нафта е постъпила в близкото дере, посредством отводнителна шахта за дъждовни води. На дружеството е дадено предписание за изграждане на обваловка на цистерната с цел недопускане на разливи на площадката и извън нея. От Регионална лаборатория – Велико Търново са взети водни проби за анализ в лабораторни условия на показател нефтопродукти. След получаване на резултатите от изпитванията ще бъдат предприети съответните административнонаказателни мерки към дружеството.

Имало е и нови три сигнала за замърсявания на въздуха и неприятна миризма, предизвикани от "Кроношпан“, в периода 8 – 11 ноември. Нарушения на място не са установени. Изисканите от дружеството справки за системните замервания, които правят, също показват спазване на нормите, обясняват от РИОСВ. 

Получени са четири сигнала за обгазяване на индустриалната зона на Габрово от ТЕЦ Габрово. Благодарение на съвместната работа с Инспектората към Община Габрово, сигналите са проверени своевременно. Установено е, че пушекът от комина на централата е с бял цвят и няма обгазяване на района, където е разположена ТЕЦ-а.

Луиза ТРАНЧЕВА