Акция по кръводаряване ще се проведе през следващите три дни – 14, 15 и 16 юни по повод Световния ден на доброволния кръводарител. Тя се организира ежегодно от Районния център за трансфузионна хематология със съдействието на кмета на Община Пловдив.

Всички, които желаят да дарят кръв, могат да го направят на 14.06.,15.06. и 16.06.2023 г., от 9:00 до 13:00 часа в мобилен кабинет за кръводаряване, ситуиран на ул. "Емил Де Лавеле" /в близост до централната сграда на Община Пловдив/.

Кръвта, кръвните съставки и произведените от тях биопрепарати са незаменими лечебни средства и досега няма създаден общодостъпен, качествен аналог или заместител. Единственият източник на тези лечебни средства е здравият човек.

Затова безвъзмездното кръводаряване е израз на милосърдие, състрадание и човечност. Кръводаряването е полезно, а манипулациите са безболезнени и не крият риск за здравето на дарителя. Взетата кръв се възстановява от организма за три – четири седмици, без да са необходими някакви допълнителни мерки и усилия от кръводарителя.

Най-рядката кръвна група е тази, която в момент на спешност е в критична наличност.

Дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкият живот!