Нощ на литературата предстои във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". През 2023-а обичното събитие ще се случи на 27 септември в 18 български града, като старата столица е един от тях. 

Инициативата се провежда за дванадесета поредна година, а Община Велико Търново е партньор на събитието още от самото начало. То е част от Календара на културните събития на града.

Нощ на литературата цели да популяризира добрата европейска литература, чрез нестандартни четения в т. нар. "читателски гнезда“, в които известни личности четат избрани откъси от книги от 18,00 до 21,00 ч.

"Читателските гнезда" във Велико Търново ще са в Художествена галерия "Борис Денев", Клуб ТаМ /ул. "Велчо Джамджията" 16/ и църква-музей "Св. Петър и Павел“.

Четци ще са актьорите от Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" Никол Бойчева, Стефка Златкова и Цветомир Илчев.

Произведенията, които те ще представят пред публиката, са от съвременната европейска литература, публикувана след 2000 година и издадена на български език.