Официално бе открита сградата на щаба на Трето бригадно командване в Благоевград, предаде репортер на "Фокус".

Лентата бе символично прерязана от командира на ТБК, от областния управител Георги Динев и от заместник-кметът по строителството към Община Благоевград Светла Захариева.

"Консенсусът в обществото по отношение на развитието на българската армия трябва да бъде на държавно и местно ниво. Разчитам на представителите на държавната, общинската и областната власт да се включат в така необходимия процес по правенето на достоянието на обществото колко благородна тая професия, колко е отговорна. И че способностите, които имаме, трябва да се развиват. Живеем в сложна и динамична обстановка, където безспорно нуждата от въоръжените ни сили е по всякакво съмнение. Затова трябва да рекламираме военната професия. Разчитам на представителите на местната власт в предстоящи конкурси. Предоставяме добри условия, нова инфраструктура. ТБК има една от най-добрите структури в БА. Условията стават все по-привлекателни не само по отношение на заплащане, а и по отношение на условия – развиват се модернизационните проекти" каза пред журналисти, адмирал Емил Ефтимов, след прерязването на лентата.

Той коментира, че достъпът до сградата на Трето бригадно командване е ограничен.

"Ситуацията по отношение на сигурността е сложна. Поддържаме висока готовност и ще се развиваме. Те се представят достойно – с традиционно участие на мисиите на БА. Те заслужават тези условия", прибани адмирал Ефтимов.

Началото на историята на настоящата сграда започва точно преди близо 70 години, когато със заповед от 27.10.1955 г. в нея е настанен щаба на Трета планинска стрелкова дивизия.

От 1961 г. до 2001 г. сградата се използва от щаба на Трета мотострелкова дивизия.

От 2001 г. до 2003 г. в сградата е развърнат щаба на 3 бригадно резервно командване.

От 2003 г. до 2008 г. в сградата е настанен щаба на 3 мобилизационна база.

За времето от 2008 г. до 2024 г. сградата не се използва.

През 2012 г. в настоящият войсковия район е сформиран 3 отделен механизиран батальон, с което през 2015 г. се поставя началото на възстановяването на сградата чрез изготвянето на първата количествено стойностна сметка-КСС.

През 2018 г. сградата е включена в единния финансов план за основен ремонт и министерството на отбраната сключва договор за основен ремонт.

Сключеният договор за ремонт е на стойност 4 572 169.10 лв.

През 2019 г. е изготвен и утвърден и през месец септември 2019 година, започват строителните дейности по възстановяване на сградата за изпълнител на проекта е избрана фирма "Диана Комерс“.

Ремонтът продължава до март месец 2021 г., след което е изготвен протокол за установяване годността на строежа. Протоколът е подписан от комисия от Министерство на отбраната, Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната“, и фирмата изпълнител на проекта. След подписването на протокола, директорът на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната“, подписва разрешение за ползване. През месец март 2024 г., в сградата са настанени Командване, ЩАБ и КИВ на 3 Бригадно командване.