Третата част на уникалната трилогия на Ансамбъл "Родопа“, "Изтървани ритми“ ще бъде представена пред публиката в Смолян тази вечер от 19:00 часа в Родопски драматичен театър – Смолян. Тя е озаглавена "Изтървани песни“ и представлява уникален мултимедиен спектакъл с емблематично изпълнение на родопските музиканти от ансамбъла. По думите на главния художествен ръководител на ансамбъла Адриан Петров спектакълът доказва за пореден път, че когато фолклорното наследство на тази уникална планина е представено в оригинален вид, то винаги буди симпатиите на публиката и ги вълнува.

Първата част на трилогията е наречена "Изтървани ноти“. Основният акцент в тази част са двата невероятни оркестъра – народния оркестър на ансамбъла и музикантите от духовия оркестър. Колаборацията между двата оркестъра звучи невероятно и създава настроение. Двата оркестъра са изключително български и това, което създават е с много българщина в себе си“, разказа още Петров.

Втората част от трилогията е "Изтървани стъпки“ и премиерата й бе в навечерието на Коледните празници. Тя представлява мултимедиен спектакъл, чрез който се пресъздават на сцена някои от уникалните български живописни платна – на Майстора, на Мърквичка, на Атанас Стайков.

Очаква се след премиерата и на трите части от трилогията Изтървани ритми поотделно, да се направи и един тричасов концерт, в който ще бъдат обединени и трите части, за да се получи една мега продукция, изрази надежда Андриян Петров. Той допълни, че трите премиери, които са страхотно различни по своята същност, са обединени от фолклора на Родопите и на България. В тях се виждат три различни лица на този фолклорен ансамбъл, с който наистина Родопа планина, хората, живеещи в нея могат да се гордеят.