Грандиозна експозиция с артефакти на тракийски съкровища ще бъде представена в музея "Пол Гети“ в Лос Анджелис в края на 2024 година, предаде репортер на "Фокус". Изложбата е по покана на американския културен институт. 94 експоната от трезора на Историческия музей "Искра" в Казанлък ще се представи в световната експозиция.

Безценните находки, сред които копието на златния венец, тракийски мозайки, керамика, наколенниците на Севт III, шлемът и други, ще бъдат  внимателно превозени до летище София с брониран камион на БНБ. 

Заради участието си в световната изложба, показваща тракийската култура, в САЩ, казанлъшките експонати  ще отсъстват от музея за период от една година, самата изложба се готви повече от 4 години. По този начин светът ще се докосне до изкуството на древните траки.

От музея "Гети" освен, че ще застраховат експонатите, ще покрият и всички разходи по консервацията и реставрацията на предметите преди, по време и след пътуването на изложбата. Музеят в Лос Анджелис е поел ангажимента да компенсира Исторически музей "Искра" за времето, в което неговите най-ценни предмети ще отсъстват от постоянната експозицията на "Искра".

През 2015 година именно в "Гети център“ беше изложена бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети, която предизвика истински фурор сред ценители и публика.

Жан Пол Гети е известен като нефтения крал на Америка, считан за най-богатия човек на земята през 50-те години на XX век. Той превръща имението си в музей, който сега притежава над 50 000 експоната и е един от най-посещаваните в света.