Решихме да освободим сгради, в които има общински и държавни служби, за да ги трансформираме в детски градини. Вече работим по два такива проекта - единият е на ул. "Христо Белчев, а другият - на ул. "Иван Асен". Това съобщи кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков.

"Сграда, в която имаше пет общински и държавни служби, успахме да им намерим алтернативни помещения, да ги ремонтираме и да ги настаним. В момента тече проектирането и преустройството в детска градина. На ул. "Иван Асен", където имаше изоставена държавна сграда - къща със собствен парцел, за която разбрахме, че се мисли дали да не се приватизира и по моя инициатива и със съдействието на областния управител успяхме да организираме чрез решение на Общинския съвет да бъде предоставена на Столична община и там в момента се проектира преустройството", обясни Трайчо Трайков.

По думите му, най-голям е проблемът с недостига на детски градини в големите квартали като "Витоша" и "Лозенец".

"Парадоксът обаче е, че най-много места за нови детски градини има там, където има най-малко нужда, например в "Люлин". Там може да бъдат построени и 10 градини, но няма достатъчно деца за тях", допълни Трайков пред БНТ.