"Като цяло системата на взимане и изпълняване на решения в Столична община плаче за един много хубав ремонт и пренареждане", това каза в интервю за "Фокус" кметът на район "Средец" в столицата Трайчо Трайков в коментар по темата как се управлява София в контекста на станалия известен казус с разкопаването на новоизграден тротоар при "Орлов мост" и полагането на колчета по искане на члена на Столичния общински съвет Борис Бонев, без за това да е уведомен районният кмет Трайков.  

Той уточни, че още през 2020 година е внесъл предложение за решаване на казуса с тротоара до "Орлов мост" и възможността живущите в района да могат да преминават с автомобилите си, но така или иначе нищо не било предприето. Още повече, че за тази дейност отговаря не самият районен кмет, а нарочна Комисия по управление и анализ на трафика в  Столична община. И така до момента, в който гневни граждани не са подали до Трайков сигнал, че тротоарът се разбива и се полагат ограничителни колчета по средата му.

" Оказа се, че 2 години след моето предложение е постъпило друго предложение от общинския съветник (б.р.: съветникът Борис Бонев). Комисията обаче, без да ни уведоми, също и г-н Бонев не ни е уведомил със своето писмо за такова предложение, то въобще не е адресирано до нас. Без никой да поиска становището на Район "Средец", се е взело това решение, възложено и е изпълнено. Т.е. беше започнато да се изпълнява", каза Трайков.

От думите му стана ясно, че е оплетена системата за взимане и изпълнение на решения в София -  кой какво върши, за какво отговаря, за какво е въвлечен и с колко други структури и хора и звена по пътя до изпълнението си взаимодейства. Според него, всичко това може да се оптимизира и има професионални начини това да се направи.

"Аз преди да стана политик, съм се занимавал точно с това. Като идеята е по-малко хора да бъдат конкретно отговорни за някакви неща, а не да участваш във всичко и винаги това, което ти си започнал или задвижил, да може да бъде по някакъв начин саботирано активно или пасивно по пътя", допълни Трайков. 

По думите му, големият конфликт е между илюзията за децентрализация и делегираните права. Първият и основен проблем е свързан с ефективността на това, което се прави, защото половината време и усилия на всички в общинските структури е свързано с изчистване на взаимната комуникация.

"В тази връзка, когато вече има конкретни правомощия и възможности за изпълняването им, може да се сравнява и кой колко добра работа върши", допълни още кметът на район "Средец".

Трайков отговори и на въпроса дали би се кандидатирал за стола на столичния кмет Йорданка Фандъкова наесен: "Аз съм въвлечен в местната политика и вече виждам, както се казва, човек, когато види какво може да се свърши с ограничени правомощия, започва да си представя какво може с истински. Но в сферата на политическия реализъм сега ситуацията е такава, че всичко е функция на националната политика. Мисля, че до парламентарните избори големи решения, свързани с тези местни, няма да се взимат".