Трафикант на мигранти, причинил катастрофа с един загинал и двама ранени, както и трафикирани чужденци са потънали вдън земя. Така за втори път наказателното дело за пътното произшествие на АМ "Тракия" в землището на село Войводиново не успя да стартира и беше отложено за след месец, предаде репортер на "Фокус"

Според обвинителния акт, подсъдимият египетски гражданин Абделсалам Абделфаттах Абделсалам Зард превозвал сирийски бежанци от района на Харманли, които трябвало да закара в гр. София. Управлявал лек автомобил "Тойота Авенсис", движейки се в посока изток-запад. Водачът нямал необходимата правоспособност и седнал зад волана след употреба на наркотични вещества. На  км 132+500 на магистралата в землището на Войводиново става катастрофа, при която загива един човек, а другите двама получават средни телесни повреди. 

След пътното произшествие подсъдимият е отведен в специализираното заведение за чужденци в Бусманци. Единият пострадал е настанен в лагера край Харманли, а другият, който е малолетно лице, при майка си в Стара Загора. Нито един от тримата обаче не е открит на тези места.

"За мен е странно как тези чужди граждани, които би трябвало да се намират под опеката на държавата, не могат да бъдат открити. Ако не са напускали пределите на България, трябва да са някъде на територията тук" - каза прокурорът по делото Петър Петров. По негово предложение съдът ще изиска допълнителна информация от  дирекция "Миграция" и "Български документи за самоличност" за адресните регистрации на чужденците, а от Гранична полиция - за задграничните им пътувания. При положение, че лицата не са напускали страната, може да бъдат обявени за национално издирване, а процесът срещу Зард да се проведе в негово отсъствие. Египтянинът е с мярка забрана за напускане на страната.

Домът за временно настаняване на чужденци в Бусманци е към Дирекция "Миграция" на МВР. Съгласно закона там се настаняват само чужденци, които са пребивавали незаконно в България и на които е издадена заповед за депортиране или заповед за експулсиране. Центърът е от затворен тип и хората в него нямат право да излизат свободно когато си пожелаят. 

Интересна подробност е, че адвокати от няколко различни неправителствени организации посещават поне два пъти в седмицата лагера. Юрист на една от фондациите е изискал и съответно получил заверено копие за мярката на подсъдимия египетски гражданин Абделсалам Абделфаттах Абделсалам Зард. Преписът от обвинителния акт, преведен на арабски език, обаче така и не е стигнал до Зард, а според българския закон документът трябва да му се връчи в 7-дневен срок преди датата на делото. Следващото заседание е насрочено за 22 юни от 9 часа.