Традиционен курбан за по-малко катастрофи и жертви по пътищата бе раздаден на пътуващите по пътя Смолян-Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. Курбанът бе осветен от Архиерейския наместник епископ Висарион, в съслужение със свещеници от Смолянска духовна околия. Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, директорът на ОД на МВР ст. комисар Костадин Пачеджиев и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, бяха сред официалните гости на събитието. Курбанът се организира за 16-та година по инициатива на кмета на Забърдо Валентин Черпоков.

"Хубаво е да има такива инициативи като този курбан за здраве, който дава всяка година Валентин Черпоков“, каза областния управител Стефан Сабрутев.  В навечерието на Нова година и засиления трафик по пътищата, областният управител призова хората да карат внимателно, преодолявайки обичайното празнично бързане и високи скорости.

Целта е да почетем паметта на всички загинали и да се молим следващата 2023-та година да има по-малко жертви по пътищата на България“, каза Валентин Черпоков.

Според статистиката, в Смолянска област броя на  катастрофите с  жертви по пътищата е по-малък в сравнение с други области в страната, посочи  директорът на ОД на МВР  ст. комисар Костадин Пачеджиев. "За 2021 имаме двама загинали, за тази година – трима. Всички  катастрофи са свързани с възрастни хора, на които по една или друга причина им прилошава. Един от загиналите е в следствие на  употреба на алкохол. Като брой ранени имаме спад, като брой тежки ПТП - също“, добави ст. комисар Пачеджиев.

Заедно с порциите курбан, на шофьорите бяха раздавани шапки и тениски с надпис "По-малко жертви по пътищата на България“.