В Ямбол започнаха състезателните дефилета на българските маскарадни групи от близо и далеч – най-очакваното събитие от програмата на Международния маскараден фестивал "Кукерландия“, съобщиха от пресцентъра на община Ямбол.

Те бяха предшествани от традиционното за фестивала кукерско хоро, в което се включиха осем групи. Градският парк беше огласен от мощния звън на хлопки, звънци и чанове.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански приветства кукерите: "Добре дошли в Ямбол, благодаря ви, че отново сте тук, за да участвате в "Кукерландия“! Нека вашето хоро събуди земята и осигури плодородие, да има мир и изобилие от всичко. Благодаря ви, че пазите традициите и ги предавате на нашите деца и внуци.“ Кметът благодари и на ямболската кукерска група, за направения от тях подарък – кукерска маска.

Малко след това маскираните вестители на доброто обиколиха първа и втора сцена и се подредиха за участие в състезателното дефиле.

Ямболската кукерска група откри "Парада на маскираните“, а след нея кукери, сурвакари, камилари, арапи представиха богатите български обичаи пред журито, а после и на втора сцена на фестивала, където актьорите от Държавен куклен театър "Георги Митев-Жоро“ отново бяха пресъздали атмосферата на кукерското село Кукерово.

Гостите от Турция и Румъния, които се явиха пред публика извън конкурсната програма, също се представиха впечатляващо.

Сдружение за култура и фолклор "Румели“ от Одрин представи танци, характерни за европейската част на Турция.

Румънската група "Мечките на Гаврил“ от Асау за първи път напуска пределите на северната ни съседка. Тя представи "Танц на мечките“ - вековен ритуал, запазен и до днес в Румъния, особено в историческата област Молдова. Целта на този древен обичай е да прогони злите духове и да донесе здраве и благоденствие. Участниците впечатлиха публиката – те бяха облечени в украсени мечешки костюми, изработени от истински животински кожи. Състезателните дефилета продължават и в неделя, когато традиции от цялата страна отново ще оживеят в Ямбол!

Международният маскараден фестивал "Кукерландия“-2023 се провежда под патронажа на Министерството на културата.