Уникалната пещера "Бисерна" в Шуменско плато е затворена за посетители. Тя е  със със специален режим на достъп – два месеца през пролетта и два-три през есента. Изисква се и задължителна уговорка по телефона с управата на лесопарк Кьошковете, за да бъдете включени в групата за посещение, разказаха посетители. 

Уникалното природно образование се е намирала на дъното на Сарматско море и е сравнително млада от геоложка гледна точка – на 3.5 млн. години. Има великолепни тавани, украсени с тънки сталактити, в края на които блестят като бисери капчици вода. Благоустроявана е по времето на комунизма, но така и не е отворена за посетители. Това се случва за първи път през 2012 година.

Заради особения режим на отваряне тя не е и особено известна. Но определено си заслужава посещението. Освен сталактити, в нея могат да се видят и други образувания – сталагмити, сталактони, драперии, а на някои места се виждат следите от удряните в стените камъчета, които теченията са носили и са образували т.нар. леопардова кожа.

Посетителската пътека е с дължина 800 метра в едната посока. Изисква се да се влиза с подходящи затворени обувки (кално е и е хлъзгаво, на някои места се стъпва по гуано) и по-топли дрехи – температурата е постоянна в диапазона 11-13 градуса.

До пещерата може да се стигне пеша от паркинга към Шуменската крепост по асфалтови алеи и кратко слизане по черна пътека (общо около 2 км в посока), или по черни пътища и пътеки, следвайки маршрута, даден на тази страница в едната или в другата посока.