Цената на топлинната енергия за следващия сезон, изнесена от Комисията за енергийно и водно регулиране, е само прогнозна. Това увери за "Фокус" директорът на "Топлофикация - ВТ" Александър Димитров. Той допълни и, че дори да има някакво повишение от 1 юли, то със сигурност няма да е толкова голямо.

"Това не е покачване на цената на топлинната енергия, това са едни данни, които се намират в КЕВР на базата на техни модели и ние сме задължени да ги изпращаме всяка година. За пример мога да дам, че по същите тези модели нашата отчетна цена трябва да бъде 349 лв., а всички много добре знаят, че в момента цената е около 131 лв., което ясно показва, че тези информации за цени на топлинна енергия, които се изнасят към момента, са прогнози на базата на модели, които не са окончателни и няма да бъдат", обясни още Димитров.

Директорът на топлофикационното дружество не изключи и да има намаление при цената на топлото от 1 юли.

"Не мога да се ангажирам с точна цифра. Мога да кажа, че ще бъде нещо ориентировъчно на сегашната плюс - минус няколко лева, може да бъде и надолу. Това, което мога да гарантирам е, че търновци ще плащат за топлинна енергия цена, съобразена с реалната икономическа обстановка в страната", допълни Александър Димитров.

Той припомни и, че всяка година по това време се получава подобна истерия сред обществото, която отминава, след като Комисията определи реалните цени. Успокои и хората от града, които още след като беше изнесена информацията, изказаха недоволството си.

"Фокус" припомня, че вчера КЕВР публикува прогнозните цени за топлинна енергия в страната за следващия сезон. Най-сериозно повишение е поискано именно от "Топлофикация-ВТ" - от 365,93 лв./MWh без ДДС на 791,75 лв./MWh без ДДС.

Луиза ТРАНЧЕВА