Топлофикациите ще ревизират своите искания за поскъпване на парното и увеличенията ще бъдат по-ниски от обявените пред Комисията за енергийно и водно регулиране.

B Бургас цената на парното и топлата вода трябва да скочи от 94 лв на 199 лв. за мегаватчас. Тази новина притесни сериозно хората:

Генади Найденов - жител на Бургас: "Трудничко ще ни е доста. Доста трудно ще ни е."

Димитър Атанасов, жител на Бургас: "Няма да го ползваме. Ще стоим на студено. Какво си въобразяват те? Значи то си има предел."

Ели Димитрова, жител на Бургас: "Миналото лято по същия начин казаха, че ще има голямо увеличение, доста се чудихме, но ние сме доволни от парното и от цената сега, не знам, ще видим какво ще се случи."

"Всяка година всички топлофикации, по задължение, по модела на КЕВР, трябва да подадат заявление с нови параметри, с новите разходи, новите цени на газа, на електроенергията. И по този модел, който КЕВР предлагат, се получава всъщност тази цена от 119 лв. и някакви стотинки", обясни инж. Христин Илиев, директор на "Топлофикация Бургас".

 В Бургас изчисляват, че поскъпването на отоплението няма да бъде с двуцифрен процент.

"Тогава ще видим, че реално няма увеличение, а напротив, има намаляване на цената. Така, че да не плашим клиентите", увери пред БНТ инж. Христин Илиев, директор на "Топлофикация Бургас".

КЕВР ще утвърди цените на услугите за новия отоплителен сезон до края на месец юни. Тогава ще бъде определена и нова цена на тока за бита.