Рязкото затопляне на времето и поривистия вятър, донесе във Варна освен сахарски пясък и един стар проблем – летящите найлонови торбички.

Много от дърветата в центъра на града се окичиха като с коледна украса. И хора се оплакват, че някоя летяща торбичка им се е лепнала по челото.

Проблемът с използваните найлонови торбички не е само във Варна, не е само в България, не е само в Европа. Макар че в морския град, заради вятъра, той избуява.

По данни на Изследователския център на Европейския парламент (ЕП) през 2010 г. всеки един гражданин на ЕС е използвал средно около 200 найлонови торбички. Те рядко се използват многократно и бързо биват изхвърляни.

Поради тази причина ЕП прие текст, който предвижда задължително таксуване на торбичките, предлагани в хранителния сектор и препоръчва налагането на такси и за торбичките за нехранителни продукти. Т.нар. екотакса заработи и у нас – торбичките вече се заплащат. Това обаче не реши на 100 процента проблема. Явно дори и финансовия стимул - да спестим от закупуване на торбички не работи у нас, и трябва да се разчита на самосъзнанието на българина.

Хората в страните от ЕС изхвърлят в природата годишно над 8 милиарда найлонови торбички. Резултатът от това е пагубен, категорични са експерти.