Съоръжения за производство на топлинна енергия от възобновяеми източници и отоплителна инсталация ще бъдат изградени в Спортното училище и Ученическото общежитие в Добрич, като тези дейности се осъществяват по проект на Общината - "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Дейностите трябва да приключат октомври следващата година. Проектът ще се изпълни в партньорство с фирма със седалище в Осло, Норвегия, но с технологичен и оперативен център, разположен в София.

Сградата е със смесено предназначение, затова са обособени две зони. В тях влизат помещения с различна фунцкия - учебни стаи, салони за различни видове спорт, като вдигане на щанги, бокс, художествена гимнастика, складове, лекарски кабинет, читални с библиотеки, санитарни помещения.

Идеята на проекта е да се постигне подобряване на енергийните характеристики на сградата и трансформацията й в сграда с близко до нулево потребление. Ще бъде направена топлоизолация на външни стени, покрив и под, предвидена е и подмяна на дограма. Ще бъде направена пълна подмяна на тръбната мрежа и ще бъдат монтирани нови отоплителни тела за всяка зона.

Променя се и начина на топлоснабдяване като старите котли на природен газ се запазват като резерв при аварии, но се монтират нови термопомпени агрегати "въздух-вода“ на ел. енергия за всяка зона с КПД в размер на 350%. Предвижда се подмяна на хоризонтална тръбна разводка и вертикални щрангове, както и подмяна на старите отоплителните тела с нови - съобразени с намалените топлинни загуби на помещенията. Отоплителните тела ще се окомплектоват с термостатни и секретни радиаторни вентили.

Предвидено е въвеждане на системи за управление и мониторинг на топлоподаването. Мярката включва проектиране и изграждане на система за автоматичен контрол и управление на топлоподаването в сградата за всяка зона. Целта е да се улесни, оптимизира и повиши ефективността на отоплението и разхода на енергия, като за целта са предвидени необходимата арматура и задвижващи механизми. Цялата информация за състоянието на системата ще се визуализира на компютърна конфигурация и ще се следи в реално време от оператор.

Системата се състои от софтуер, комбиниран с модулна система за управление, записва измервателни данни от различни носители и параметри за мониторинг на енергията и ги обработва за допълнителни анализи, архивиране и отчитане. Софтуерът автоматично открива различни сигнали от свързаните измервателни уреди и сензори, като ги предоставя на разположение за допълнителни инструменти за анализ на енергия чрез прости настройки на параметрите.

Жулиета НИКОЛОВА