Не спира практиката за изхвърлянe на излезли от употреба автомобилни гуми на непозволени места в община Петрич, предаде репортер на "Фокус“.

За да не бъдат запалени тези гуми, служители на звено "Общинска охрана“ ги събират и извозват по надлежния ред. Следва транспортиране до специализиран обект за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане. Този процес струва на бюджета немалко средства, а когато говорим за повторяемост, разходът се увеличава още повече.

Само за 2022 година Община Петрич е събрала и извозила 20 тона изхвърлени автомобилни гуми. За това е заплатила от бюджета 20 000 лева.

За тази година има отново сключен договор с фирма, който включва транспортиране и последваща обработка, за която се заплаща допълнително.

От началото на годината са събрани и чакат за извозване от Депото около 9 тона гуми, всеки момент ще бъде организирано транспортирането им.

Община Петрич няма задължение да извършва този процес, но го прави, за да не се замърсява околната среда, както и да се стопират безумните палежи на стари гуми, казват от общинска администрация.