Нашият фестивал няма конкурсен характер, защото е насочен към младите, ученическите рок групи. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Тони Арнаудов - Сатаната, един от организаторите на S`Cool Rock Fest в Пловдив, по време на който ученически рок групи от цялата страна ще се изявяват за 8-ми пореден път. 

"Затова сме приели нещата да бъдат фестивални, тоест, групите да свирят, да се изкефят, да се запознаят една с друга. А не да преценяваме коя група е по-добра, кой китарист е по-добър или барабанист, защото на тяхната възраст /деца на 10,15 до 18 години, има и по-големи/ да казваме кой е по-добър не е много окей, затова сме го направили да си е само фестивал", поясни Арнаудов.

Това е фестивал за авторска рок музика. Ще има изискване към групите за поне три авторски парчета, които да могат да ги изсвирят на сцената, като не е задължително да са записвани в албум или да имат някакви клипове. Просто да имат идеята, да са направили нещо авторско, което да го споделят с колегите си и на публиката да покажат в каква насока се движи групата, как израстват музикално и творчески, добави Тони Арнаудов.  

Фестивалът ще се проведе на 21, 22 и 23 юни, а мястото е Plovdiv STAGE PARK. До момента участие са заявили  20 ученически групи от цяла България. Сред тях има групи от Свиленград, от Ямбол, от Бургас, от Варна, от Троян, от София и от Пловдив. Винаги, на всеки фестивал и всяка една фестивална вечер се кани и по една изявена вече група, която има издадени албуми, богат професионален опит на сцена и в студио, за да покаже своето творчество на младите, как се твори авторска музика, как се стои на сцена. Този път са поканени три хедлайнерски групи. 

"Те са като примамки един вид. Обикновено големите банди правят обратното, канят млади банди за подгряващи, за съпорт, ние пък правим обратното, каним голяма банда", каза Арнаудов.

Тази година хедлайнерите ще бъдат само пловдивски групи. Първата вечер са Мental Destruction, втората вечер са група “Катарзис" бившата IVORY TWILIGHT, които вече имат няколко албума зад гърба си и третата вечер ще бъдат THE FOURTONES, които имат страхотен нов авторски материал.

Вълнението на младите банди е голямо, защото някои от тях за пръв път ще излязат на такава голяма фестивална сцена. На някои групи дори това им е първото участие изобщо на сцена. Има групи,  които ще свирят изцяло авторски репертоар, има групи, които вече за пореден път участват на фестивала.

Най-младите участници са един барабанист и един китарист, които са ученици от четвърти-пети клас. Условието за участие във фестивала е 50% от участниците в групата да са ученици. Тоест, групата ако се състои от 5 човека, поне трима трябва да са ученици.

"Това е осми поред фестивал. В края на краищата става въпрос за млади банди, млади музиканти, които е хубаво да ги видят повечко хора, да ги подкрепят и да оценят това, което правят. Защото никой не се е родил Metallica, всеки е тръгнал като ученик, с плахите опити да свири, за да стигне до това ниво, както са  Metallica. Никой не се е родил Metallica, затова трябва да ги подкрепим", каза още Тони Арнаудов.

Фестивалът се организира от сдружение “Активна подкрепа за креативност" с финансовата подкрепа на Община Пловдив и партньори.