Сформирането на стабилно и работещо правителство, с ясен премиер и министри, с ясно мнозинство и програма, и да е ясно кой носи отговорност е най-важната задача пред политиците. Ние ще положим огромни усилия за това, ако имаме шанс, защото изминалите три години застой струват много скъпо на българите. За три години нищо не е построено, автомагистрала "Хемус" е дотам, където я оставихме ние, поне 800 милиона, които бяха заделени за строителството й, вече ги няма, не е ясно къде са. Тунелът под Шипка – три години стои на трупчета. Късите хоризонти на управление не са успешни, затова е важно съставянето на нормално, истинско правителство с ясна управленска програма, с акцент върху образованието и индустриалното развитие, както и възобновяване на строителството на инфраструктурни обекти в страната. Това заяви в Габрово водачът на листата на ГЕРБ-СДС и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев. Заедно с кандидатите за народни представители в област Габрово Михаил Митов, Максим Садинов, Мария Пенева и Веселин Данчев, той посети фирми в региона, срещна се с представители на бизнеса и разговаря с жители на областта.

Томислав Дончев беше категоричен, че има какво да се подобри в образованието, така че то да обуславя икономическото развитие, да се скъса с формализма и учениците да не бъдат насърчавани да зубрят, а да придобиват знания и умения. "Отделно трябва да направим така, че много повече младежи да учат инженерни науки, математика, физика, това от което икономиката има нужда. Ако има нещо специфично за областта, това е професионалното образование. Габровска област е с подчертан индустриален профил. В контекста на фактически недостиг на работна сила, за да запазим и развием този потенциал, ни е необходимо да развиваме професионалното образование - и като качество на подготовка в професионалните гимназии. Квалифицирани и подготвени специалисти и работници означава по-конкурентноспособни предприятия, по-високи заплати", каза Томислав Дончев.

"За да има различен подход в политиката и различно развитие, трябва повече млади хора да се включат в управлението на страната - да адаптираме пазара на труда, който да задържа и връща младите хора. Икономиката, бизнесът, бъдещето ни развитие са свързани с човешкия

ресурс, затова към него трябва правилен подход", каза кандидатът за народен представител от гражданската квота Михаил Митов, който е на 25 години, учил и работил в чужбина, а от 4 години се реализира в Габрово.

Относно тунела под Шипка Томислав Дончев припомни, че правителството на Петков е опитало да го спре, чрез промяна в Плана за управление на Природен парк "Българка", а второто правителство на промяната не е направи нищо по темата. "Разбрах, че в МРРБ са разсъждавали за някакви други трасета през Стара Планина. Да ви кажа, уморих се от разни кадри, които се появяват незнайно откъде и започват да разсъждават по теми, които са измислени преди десетилетия. Проектът трябва да се рестартира. Тук друг вариант няма. Защото този проект е необходим, защото е важен за България и Европа, защото ако не го реализираме ще връщаме пари", каза още Томислав Дончев. Той обясни, че вече е трябвало да се строи и обходният път на Севлиево, за да не минава трафикът през града. "Но инфраструктурата не са само пътища. Трябва да се довършат всички инвестиции по рехабилитация на довеждащия водопровод, за да може в Севлиево да няма повече режим на водата. Трябва да се довърши и язовир "Нейковци" край Трявна. Само ще припомням, че при последното ни правителство беше изготвен инвестиционен проект, Подробен устройствен план и са направени необходимите отчуждителни процедури. Очаквам стойността да е около 30 млн. лева. И не на последно място - проектът за изграждане на индустриална зона между Габрово и Севлиево не беше приоритет през последните 3 години, за съжаление. Надявам се скоро отново да бъде", каза още Томислав Дончев.