Остров "Св.св. Кирик и Юлита" има потенциала да се превърне в културно средище не само за Черноморския регион, но и за цяла България. Това каза за "Фокус" кметът на Созопол Тихомир Янакиев по повод концепцията за превръщането на острова в световен център на изкуствата. В тази връзка наскоро бе учреден инициативен комитет, в който, освен кмета на града, участват министърът на културата Владислав Минеков, вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, арх. Радост Георгиева и други.

"Преди години на остров "Свети Кирик и Юлита" е било построено рибарско училище, в което - имам честта - е учил и моят дядо. То е било ковачница на кадри за черноморския риболов – капитани и механици. Кадрите, които са се набирали, са били сираци от войните. По този начин те са получили образование, което за годините си е било престижно, а след това са се включвали в социално-икономическия живот на града. Малко по-късно, мястото се превръща във военноморска база, където пък аз съм имал честта да служа като матрос. След 2004 година обаче започва хаосът – консервация на базата и изнасяне всичко от нея, но сградите остават. Макар че те не са чак толкова стари – строени са през 93-94-та година, в момента са в окаяно състояние", обясни Тихомир Янакиев.

Той добави, че от десетина години островът е във владение на Министерството на културата, което според него досега не е имало потенциала да го стопанисва и управлява подходящо. От 2009 година там се извършват и археологически разкопки.

"Искам да благодаря на министър Минеков, че се ангажира от сърце с този проблем. Като местна общност бяхме се обединили около идеята това да се превърне в център на културата, изкуството, археологията и историята. Концепцията, която беше представена на инициативния комитет, е тази отпреди десетина години. Тя е идейна и има голям процент актуалност и до днес. В моята глава се върти идеята артефактите от културните обекти в Созопол – музея, галериите, да бъдат прехвърлени на острова. А защо да не представяме там и чужди експозиции? Идеята е мястото да се превърне в едно средище  не само на созополската история, но и на цялата българска черноморска история. Островът може да стане едно богатство за България, дори за цяла Европа", каза още Тихомир Янакиев.

Успоредно с това, добави кметът на Созопол, е добре остров "Свети Кирик и Юлита" да се облагороди цялостно – да се обособи една променада, да има модерен кей, където да спират лодки и яхти, да се направят места за отдих. "Подчертавам обаче - акцентът да пада върху културата и изкуството", уточни той.  

Към момента са отпуснати средства за ремонт на покрива на старото рибарско училище, а следващата среща на инициативния комитет ще бъде в Созопол, когато ще се предвидят и другите стъпки по изграждането на културния център на острова.