Всички фонтани и шадравани, стопанисвани от Община Варна, са пуснати в експлоатация. Те са преминали необходимата профилактика, някои от тях са имали нужда от рехабилитация и подмяна на части. Това отчетоха от общинската администрация и от фирмата, която поддържа съоръженията.

За първи път тази година фонтанът на централния площад "Независимост“ беше пуснат по-рано и радваше варненци и гостите на града още през месец май. По настояване на кмета Благомир Коцев той заработи на пълен капацитет за провеждането на Маратон Варна.

Пуснати са също фонтаните в градинката между Археологическия музей и Община Варна, на пл. "Атлантическа солидарност“ (до Градската художествена галерия). Работят и любимите на децата "сухи“ фонтани на пл. "България“ и в градинката до ДТ "Стоян Бъчваров“, както и съоръженията в Морската градина. Сред работещите е вече и водната каскада под Пантеона, за която кметът Коцев поиска да се планира разработване на изцяло нова визия.

Градските чешми в централната част на града също работят, отчетоха от фирмата по поддръжка. С оглед удобството на гражданите и с цел да не се разхищават големи количества вода, на някои от чешмите са монтирани кранове. Особено внимание е обърнато на съоръженията в Морската градина, някои от които са с минерална вода.

Вода потече и от един от символите на крайбрежната алея – чешмата под сцена "Раковина“. От години тя не беше в експлоатация. В момента е възстановено водоподаването към нея, както и ефектното осветление на арката.

Направен е оглед и се калкулира възстановяването и на още едно неработещо от години съоръжение в Морската градина – водното огледало встрани от главната алея, където могат да се възстановят фонтанът и ефектното осветление.

На среща с администрацията и поддържащата фирма кметът Коцев разпореди пълна ревизия на градските чешми в морската столица, която да установи какви средства са нужни, за да заработят всички подобни съоръжения на територията на община Варна.

Обсъдена бе и възможността част от обществените тоалетни да се дадат на концесия, а за друга да се заложат пари за цялостното им обновление, поясни Коцев.

Още снимки можете да видите в официалната Фейсбук страница на Община Варна - https://www.facebook.com/livevarna.