Тежка земеделска техника излезе на пътя село Кардам - Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) - Йовково с Румъния в област Добрич в знак на протест. Тракторите са разположени в едно от пътните платна и на практика само другото е свободно за движение на автомобили, предаде репортер на "Фокус".

Добруджанските зърнопроизводители са солидарни със своите колеги от страната и чрез протеста настояват да бъде чут земеделският сектор на България и да бъдат предприети от Брюксел и нашата държава адекватни действия за неговото оцеляване. Единствената цел е да бъде съхранена възможността зърнопроизводителите да работят, да бъдат почтени и достойни.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова припомня, че до 5 май тази година държавите членки на Общността трябва да защитят тезата "за" или "против" удължаване с още една година на регламента за безмитен внос от Украйна на селскостопански стоки.

"Складовете на българските земеделски производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма. Жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи. Българският земеделец не иска помощи. Иска да бъде оставен да работи. Иска да не бъде унищожено това, което е създал и е започнал да гради отпреди 30 години. Лишавал се е, трудил се е и сбъдва.

Произвежда и винаги е произвеждал в конкурентна среда, именно за това е конкурентноспособен. Той не расте под похлупака на богатите европейски страни, а е достоен техен конкурент. Няма допълнителното високо субсидиране на богатите западни страни. Но спазва всичките изисквания, които спазват и останалите европейски земеделци.

Българският земеделец иска достойно да работи и да бъде заплатен труда му. Не желае унижаващо подхвърляне на помощи, които са нищожна стойност от парите, вложени в производството му", се казва в обща декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Ефективни протестни действия има днес, заявени са и за следващите два дни. Земеделците искат да бъдат чути от Европа, от чиновниците тук и там и да бъде сложен край на безпрецедентната криза заради безмитния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна.

Жулиета НИКОЛОВА