Тежка верижна катастрофа със загинали и ранени отиграха старозагорските полицаи и медици, предаде репортер на "Фокус". Това се случи по време на съвместно областно учение за реакция при тежко ПТП под ръководството на областния управител Ива Радева, което се състоя днес на територията на летището край Стара Загора. В него участваха представители на Областна администрация, ОД МВР, РД ПБЗН, ЦСМП, ОПУ, РЗИ, БЧК, РУО, Община Стара Загора, експерти от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата“ и други.

Учението стартира след получен сигнал на спешния телефон 112, който е бил препратен веднага до ОД МВР, РД ПБЗН и ЦСМП. 

Над 70 ученици от единадесети и дванадесети клас от областта бяха зрители в занятието, при което беше инсценирана верижна катастрофа между микробус, превозващ пътници и три леки автомобила, от които един се преобърна и запали. Конструкцията на единия от леките автомобили бе сериозно огъната и се наложи разрязването му, за да бъдат извадени пострадалите пътници. Беше установено, че има трима загинали на място. 

По време на учението се предприеха действия за гасене на пожара, освобождаване на затиснатите пътници и оказване на първа медицинска помощ на пострадалите. В обособен встрани от мястото на катастрофата триаж медици от ЦСМП оказваха помощ на пострадалите пътници. На място работеха и специалисти-психолози, които се погрижиха за изпадналите в шок участници в катастрофата. 

За пострадалите чуждестранни граждани, които не са хоспитализирани в болнични заведения, бе организирано настаняване от Община Стара Загора. В същото време пътни полицаи поставиха на магистралата съответните предупредителни знаци и отклоняваха движението по обходни маршрути. 

На финала Комисар Стоян Колев определи учението на летището като отлично организирано и проведено. Областният управител Ива Радева заяви,че провеждането на учения като това е от изключително значение, защото показва нивото на подготовка на отговорните институции за реакция в екстремни условия и координацията между тях. Ива Радева допълни, че с цел превенция за учениците е важно да се запознаят с последствията от безразсъдното шофиране.