Проливните дъждове на територията на община Якоруда вчера бяха със статут на природно бедствие. За щастие към момента няма бедстващи хора, няма заплаха за здравето и живота на жителите на общината, съобщава във Facebook Димитър Мехомийски.

По думите му нанесените материални щети са значителни в целия регион на Община Якоруда. 

"Ливади и ниви от Черна места до Бела места по течението на реката са наводнени. Значителни са пораженията в село Черна места. Наводнена и частично отнесена е улицата при мандрата в село Черна Места. Там е разрушена пътната настилка и е скъсана канализационната тръба", пише още той. Земна маса е отнесена от поройната вода на метри от къща и живущите са нащрек от създалата се ситуация.

Скъсано е крилото на мост, в резултат на което има опасност от прекъсване на водопровода, който минава през него. 

Кметът на село Черна Места Джемал Шарански е на място от самото начало на бедствието и е сигнализирал всички институции. 

Кметът на община Якоруда, госпожа Беди Осман, пък е разпоредила строителна машинна техника да бъде разположена на място за укрепване на диги и разчистване. 

"Призовавам всички да сме обединени в този момент и да се справим заедно с последствията от природното явление, неподлежащо на контрол от човека. В качеството си на общински съветник бях на терен и се запознах с реалната обстановка. В тази връзка очаквам свикване на извънредна сесия на общински съвет, на която да се разгледа обстойно създалата се бедствена ситуация и да представя позицията на местното население", допълва Димитър Мехомийски.