За 8-ма година в гр. Тетевен се проведе уникалният кулинарен празник на Тетевенската саламура. Събитието, имащо за цел да запази и популяризира местната кухня и традиции на Тетевен и околните села, събра ценители на автентичната българска кухня от цялата страна, съобщиха от общината.

Днес е ден, в който смесваме както вкусове и аромати, така и духа, традициите и обичаите на нашия красив град, които сме наследили от предците си. Тетевенската саламура не е просто ястие - тя е символ на нашата идентичност, на любовта към добрата храна и умението да я приготвяме с грижа и внимание. Това каза кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева при официалното откриване на празника.

С голяма радост споделяме магията на нашата кухня, която е съхранила своите автентични рецепти и техники, защото този празник за нас е израз на гордост от богатата културна и кулинарна традиция на нашия роден край, каза още д-р Бояджиева.

Благодаря на всички, които взеха участие в подготовката на празника и най-вече на майсторите-кулинари, които днес ще ни демонстрират своите умения и ще ни позволят да надникнем в тайните на приготвянето на автентична тетевенска саламура, завърши кметът на Тетевен.

Програмата на празника включваше обиколка на всички участници - представители на кметства, читалища, училища, хотелиери и ресторантьори, пожарната, полицията и др., които презентираха приготвените от тях характерни местни ястия. Бе извършено и обичайното зарибяване в р. Бели Вит, а за настроението и празничната атмосфера на присъстващите се погрижиха фолклорните състави и формации от НЧ "Съгласие 1869“ – гр. Тетевен.

Сред основните акценти на събитието бе конкурсът за най-вкусна рибена чорба /саламура/, в който участниците премериха сили и представиха своите кулинарни умения. Чрез анонимно гласуване от всички майстори готвачи трябваше да бъде определена най-добрата рибена чорба, но всички бяха единодушни, че победител няма, защото всяка от приготвените саламури заслужава награда.

Всички, допринесли за организацията на празника, получиха грамоти. Бяха връчени и няколко специални награди – местната полиция получи две - за "Най-атрактивно представяне“ и за "Дебют в празника“. Пожарникарите от РСПБЗН – Тетевен получиха приза за "Най-автентично участие“, а кметство с. Гложене получи награда за - "Най-богата трапеза“. Тази година имаше още една грамота за "Дебют в празника“ и тя отиде при снекбар "Престиж“ – с. Български извор. Освен грамоти всички получиха и по едно шише тетевенска сливова ракия.

Тази година бе организирана и специална томбола с интересни награди, сред които сафари в с. Рибарица, нощувки в местни хотели и къщи за гости, конна езда, а най-голямата бе - 7 нощувки на остров Лефкада в Гърция, осигурена от фирма "Свежест“ ЕАД.

Официални гости на празника бяха Николай Нанков и Младен Маринов – народни представители в 49-то Народно събрание, Мариела Петрова - изпълнителен директор на РСО - "Централна Стара планина“ и представители на списание Дестинация България. Сред присъстващите бяха още зам.-кметът Тони Стоев, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, жители и гости на Тетевен.

Спонсори на събитието са: Механа "При Байката“ – с. Рибарица, семеен хотел "Еница“ – гр. Тетевен, семеен хотел "Пеп и П“ – гр. Тетевен, къщи за гости "Балкан вили“ – с. Рибарица, Стоян Василев – с. Рибарица, ресторант "Шаумата“ – гр. Тетевен, "Калинел“ ЕООД – гр. Троян, "Рибена“ ООД – Златна Панега, къща за гости "Вила Червен“ – Тетевен, семеен хотел "Къщата“ – с. Рибарица.

Поздравителни адреси бяха получени от министъра на културата - Найден Тодоров, от кмета на Община Елена – инж. Дилян Млъзев и председателя на ОбС – гр. Елена – Стоян Златев.