На 6 април, от 10.00 ч. до 14.30 ч., Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти, което ще премине под мотото "Малки пръстчета, опитни ръце".

Голямото пролетно събитие, посветено на занаятите, ще се проведе от 2 до 7 април 2024 г. (от вторник до неделя) на територията на общините членове на РСО "Централна Стара планина" - Антоново, Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян и Трявна.

Тази година на изцяло обновения централен площад в Тетевен ще бъдат организирани демонстрации, базар на изделия от местните майстори занаятчии и тематична изложба "Занаятите на Алтън Тетевен".

Европейски дни на художествените занаяти е инициатива на Националния институт за занаяти на изкуството във Франция. Започва като местно събитие през 2002 г., а десет години по-късно се превръща във водещо събитие в областта на творческите занаяти и живото наследство на европейско ниво.

Ангажира публика от повече от 1 милион души в 24 държави. Благодарение на РСО "Централна Стара планина" събитието достига и до нашата страна през 2015 г., когато Сдружението приема да координира дейностите в България – ангажимент, който се изпълнява до днес.