Кметът на София Васил Терзиев присъства на представянето на репродукция на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и за българските дела“, съобщиха от Столична община. Събитието се състоя в Гербовaта зала в Президентството. Ръкописът е първият исторически трактат, посветен на България. В рамките на 200 страници авторът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество.

Дълго време не бяха открити нито оригиналният ръкопис, нито печатен екземпляр на Трактата, като едва през 70-те години на XX век историкът проф. Божидар Димитров открива записки, свързани с ръкописа. От 22 май до 22 септември гражданите ще могат да видят Трактата и изложбата в централната зала на Националния археологически музей. 

Изложбата се осъществява под патронажа на президента на Република България и се посвещава на 155-годишнината на Българската академия на науките и 145-годишнината на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“. 

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента проф. Лилия Илиева, доц. Цветан Илиев и проф. Александра Нечи за откриването, превода, съхраняването и реставрацията на ръкописа на Петър Богдан.

На представянето на ръкописа присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, кардинал Сандри, служебният министър на културата Найден Тодоров и други.