Моята голяма кауза, много преди да стана кмет, винаги е била образованието. В навечерието на един от най-значимите български празници - 24-и май, в продължение на два дни проведох четири вълнуващи беседи с ученици за книгите и образованието. Едни от най-вдъхновяващите и зареждащи срещи, откакто съм кмет на София. Това заяви Васил Терзиев в личния си профил във Facebook, предава Sofia24.bg.

Ето какво още каза той:

Заедно със заместник-кмета по финансите Иван Василев се срещнахме с учениците от четири училища в различни райони на столицата - 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин", 100 ОУ "Найден Геров", 7 СУ “Св. Седмочисленици" и 94 СУ “Димитър Страшимиров". На срещите поканихме кметовете на райони, с нас бяха и директорите и учители. Говорихме с тях за предизвикателствата и незабравимите моменти в училище, за книгите, както и за успехите, житейските уроци и за бъдещето. За това колко е важно младите хора да бъдат образовани, любопитни, четящи, да мечтаят смело.

Едно от важните неща, за които говорихме, е отговорността. Да учим децата ни на отговорност към хората около нас, към приятелите, училището, към нашия квартал, нашия град и към бъдещите поколения. На всеки един от нас се пада отговорността да помогне на други хора. Колкото по-голям успех постигате, толкова по-амбицирани трябва да сте и да работите за по-добро бъдеще.

За мен дефиницията на успеха е ти да помогнеш на други хора да те надскочат. Успехът се измерва в това какво сме направили, за да променим средата за другите след нас. Всеки от нас е върви по пътя си и постига целите си с помощта на много хора и най-добрият начин да ги оцениш е, когато ти помогнеш на други хора да станат по-добри от теб.

Позволих си да предам на децата това, в което убедено вярвам и следвам. Бъдете активни. Бъдете будни и любопитни. Всяко едно дете иска бързо да порасне и в този път губим детското. Това не го губете. Бъдете любознателни и последователни. Често забравяме да питаме децата какви искат да станат, какви са талантите им. Следвайте мечтите си и развивайте своите таланти, независимо от очакванията на родители и учители около вас. Когато в живота имаш чувство за мисия, за отдаденост и правиш нещо, което обичаш, успехът идва. Това помага в трудни моменти, а те не липсват.

Колкото по-активни сте в това да знаете какво искате, да го отстоявате, толкова повече хора като нас - от администрацията или от бизнеса, ще ви помагат. Колкото повече чакате някой да дойде да ви реши проблемите, толкова по-далече във времето ще ги видите решени.

В някои от училищата се запознахме с децата от ученически съвети, които са активни и събират добрите идеи, борят се с проблемите на училището. Всяко училище има своите предизвикателства, но учениците могат да бъдат двигатели на решения, училищните лидери в лицето на директорите и учителите - да ангажират и сплотяват училищната общност. А нашата роля е да подкрепяме тези усилия.

В общината работим по няколко пилотни проекта за облагородяване на училищните дворове, така че те да станат приветливо, красиво и притегателно място за всички в квартала. Благодарен сме за енергията, любопитството и всички въпроси, с които ни обсипвахте. 

Времето не беше достатъчно, затова ще продължим инициативата и се надявам да превърнем тези беседи в традиция. Ние ще продължим да споделяме нашия опит, а вие можете да разчитате на подкрепата ни като администрация за осъществяването на идеите и проектите, по които усилено работите. Не забравяйте, че вие - младите хора, сте нашият работодател. Вашето мнение, идеи и участие в развитието на училището и града е важно. Вие сте движещата сила на обществото.