Поканихме преговорен екип на двата синдиката "Подкрепа" и КНСБ след провелия се днес протест, защото грижата за децата на София е важна за нас не само на думи. Всички работещи в сферата на детската грижа трябва да знаят едно: разбираме ви. Това заяви кметът Васил Терзиев в личния си плофил във Facebook, предава "Фокус".

"Справедливото ниво на заплащане е много важно. Работим по решаването и на този проблем. Един от много, с които се сблъскваме всеки ден. Имаме чувствителност и сме ангажирани, за да го решим.

Както самите представители на синдикатите ни казват още вчера - проблемът със заплащането е тенденциозно неглижиран близо 10 години. За да намираме решения на който и да е от наследените проблеми в града, това трябва да се случва в конструктивен и цивилизован разговор.

Финансирането на възнагражденията на специалистите в сектора на детското здравеопазване се случва през държавния, не през общинския бюджет. Всяко говорене, че общината трябва да финансира целево, а не през държавния бюджет, е евтин и безотговорен популизъм. Затова ще изработим обща рамка за искания пред държавата.

Начертахме и мерки, по които ще работим заедно и ще доразвием в работни срещи, които продължават следващата седмица - ангажимент, който поехме още вчера. Заедно ще създадем конкретен план за действие, който да стимулира привличането на повече млади кадри и справедливи условия на труд.

Благодаря за предложенията и за конструктивния разговор, който проведохме след протеста. Продължаваме следващата седмица.