Градоначалникът на София отбеляза Деня на Земята с пост в социалните мрежи, видя "Фокус". В своя фейсбук профил Терзиев написа, че "София заслужава да бъде чиста и зелена"

Той подчерта, че сред неговите приоритети ще бъде да превърне столицата в "двигател на иновативни промени в устойчивото развитие на градовете".

В поста си Терзиев направи и рекапитулация на свършеното от него и екипа му до момента за подобряването на чистота в града. 

Целият пост:

Днес отбелязваме Световния Ден на Земята.

София заслужава да бъде чиста и зелена.

За мен е водещо да отключим потенциала на София и да я превърнем в двигател на иновативни промени в устойчивото развитие на градовете. Още с работата по Бюджет 2024 заложихме проекти и програми, които ще продължат развитието на София и нейната зелена система.

Чистотата на улиците и кварталите за нас е с висок приоритет. Само за първото тримесечие повишихме контрола върху качеството на дейностите по чистота и постигнахме 60% повече измити улици и 2 пъти повече подменени контейнери за отпадъци. Борим се с “калните точки" в районите, за които имаме 1,7 милиона лева. Отделно за поддръжка и почистване на зелени площи в районите сме заложили 20 млн. лева, като завишението е от 100% спрямо 2023 г.

Обновяваме парковете и градините, като ги превръщаме в качествено място за разходки и почивка. Те са най-лесният начин за жителите на София да имат бърз достъп до природата в рамките на града. Затова и увеличаваме зеленината в града с активното включване на гражданите - доброволци ще засадят тази година 20000 дръвчета около София и 1000 дръвчета в рамките на града.

За да е по-чист градът, всички ние трябва да положим усилия да генерираме по-малко отпадъци и да ги управляваме по най-правилния начин. Това зависи от всеки от нас. Необходимо е да се научим да приемаме отпадъците като ресурс и да се грижим те да попадат в правилния поток, за да ги върнем като суровина в кръговата икономика. Затова призовавам всички да събират разделно, а ние поемаме ангажимент да осигурим контрола, изпълнението и подобрението на тази дейност.

Чистият въздух е един от най-важните елементи, за да кажем, че живеем в здравословен град. Използвайте градски транспорт, вместо лични автомобили, карайте колело, вървете. Изберете екологичен начин на отопление, вместо на дърва и въглища. Ако нямате възможност самостоятелно да смените отоплителния си уред, Столична община предлага програми за безплатна подмяна с екологоосъобразни отоплителните устройства, от която могат да се възползват 10 000 домакинства. Трябва да полагаме усилия за енергийната ефективност на сградите, които обитаваме и да се опитваме да използваме възможно най-голямо количество енергия от възобновяеми източници.

Нека всеки ден да мислим за Земята като се грижим за средата, в която живеем. Чиста София е наш водещ приоритет, но тази мисия е възможна само, когато работим заедно като общност: гражданите, институциите, бизнеса, неправителствения сектор, политици.

Честит Ден на Земята!