Борим се за нови конкурси, които веднага да тръгнат, с ясна, отворена процедура и да докарат най-добрите кандидати. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в ефира на NOVA, след като вчера ресорните комисии по инженерна инфраструктура и икономика в СОС приеха доклада за избор на временни ръководства на шест общински дружества – "Топлофикация", всичките транспортни оператори и "Софинвест". Решението беше взето, тъй като мандатите на настоящите ръководства са изтекли.

"Как се управляват тези дружества има отношение към живота на всеки софиянец", заяви Терзиев.

"Когато слагаш в управлението на "Метрополитен" петима души, чийто допир с метрото е най-много, че са се возили в метрото... Такива са предложенията. Много от тези хора нямат нужните компетенции. Проблемът с временните назначения е, че доста често стават трайни. Мисля, че за 3-4 месеца – времето за провеждане на качествени конкурси, тези хора няма да научат коя дирекция къде е", заяви Терзиев.

По думите му мандатът на постоянното ръководство на "Топлофикация" е изтекъл през 2021 година. 

"Изведнъж настана истерия, че Терзиев не е направил нищо. А вие къде бяхте три години? Изведнъж стана най-важно от днес за утре да вкараме 120 страници доклад, който се чете вечерта преди заспиване, за да се дискутира сутринта на комисия", каза столичният кмет.

"Ние внесохме доклад, който предлага съвсем друг подход към тези конкурси - без временни ръководства. Важно е да бъде отворено, прозрачно", каза Терзиев.

"Надявам се, че хората имат съвест, достойнство, ангажимент към софиянци и няма да сътворят такова голямо безобразие", каза Терзиев в отговор на въпрос дали очаква решението да мине днес. 

Кметът определи твърденията за планирано изграждане на паркинги под училища и детски градини като "поредната тъпа димка за отклоняване на вниманието".