Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метрополитен" е атентат срещу софиянци. Това е едно абсолютно безобразие. Това заяви на извънреден брифинг в Столичния общински съвет кметът на София Васил Терзиев, предава репортер на Sofia24.bg.

Той каза, че е гневен, потресен и ядосан и каза, че това е вандалски акт. Припомняме, че днес комисията по икономика към Столичния общински съвет прие доклад на Карлос Контрера, Севделина Петрова и  Красимир Гълъбов, с който се сменят ръководствата на шест общински дружества, сред които и "Метрополитен". Преди заседанието днес Контрера обвини "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") в бездействие по отношение на шестте общински дружества. Според него от ПП-ДБ предлагат "екстравагантни критерии" за подбор и оставят без никакви промени сегашните състави на бордовете на дружествата.

Ето какво още заяви Васил Терзиев през журналистите:

"Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяната на ръководствата на 6 общински търговски дружества или близо 3 милиарда икономика. По най-безобразния, гаменски начин. По-малко от 24 часа имахме да се запознаем всички с доклад от 120 страници. За да може ръководителите на всичките тези дружества да бъдат заменени с 30 човека, които ако ги попитаме какво знаят за тези имена, които ги внасят и дори не успяха да защитят. Какво знаят за тях? Ами нищо. Защото те не са участвали в този процес, а просто са дошли отнякъде. 

Какви са квалификациите на тези хора, които ги правят добри за управлението на 3 милиарда ресурс. Къде са стандартите по които решаваме,э че махаме едни от най-добрите управители и екипи, а други които може би не се справят толкова добре ги оставяме. Каква е логиката? Тук има лична обида от това какво отношение показваме към един изключително достоен човек, на който София дължи много за развитието си. Не само на метрото. Този човек го изхвърлят най-недостойния начин, не с почести. Това ли е отношението ни към хората, които се грижат за развитието на града ни? Това ли е отношението ни към можещите хора? Има граници на приличие, но явно те са доста разтегливи".

Докладът ще бъде гласуван на утрешното заседание на Столичния общински съвет.