Температурни рекорди бяха отбелязани във Видин и Монтана в първия ден на април, предаде репортер на "Фокус“.

Хидрометеорологична обсерватория в дунавския град регистрира температурен рекорд в следобедните часове, когато термометрите отчетоха  29,7 градуса по Целзий. На този ден най-топло е било през 1989 година, когато са отчетени 28,6 градуса, допълниха от обсерватория. 

Температурен рекорд беше отчетен в 16:30 ч. на 1 април и в Монтана - 32,5 градуса. За пръв път в историята на измерванията в града и региона, които датират от преди 50 години, в първия ден на април живакът минава 32 градуса, съобщиха от метеорологичната станция в града. През месец януари тази година в Монтана беше отчетена температура от 28,5 градуса, а през месец юни 2023 г. паднаха валежи от дъжд, които са около седем пъти над месечните норми. Очаква се средномесечната температура в Монтана и региона през януари, февруари и март на тази година да е по-висока от рекордното топлото първо тримесечие на 2016 година.

Причина за необичайно топлото време в последните три дни е преносът на топъл въздух от Сахара, който носи със себе си и големи количества прах, обясняват метеоролозите.