Книга от книжарничка "Извор“ във врачанското село Челопек и коледен артикул от социално предприятие Творилница "Добрини“, е тематичен подарък с кауза за предстоящите Коледно-новогодишни празници, който предлагат от сдружение "Книгини“. Това каза за "Фокус“ Мария Дончева- основател на сдружението.  

"Със закупуването на подаръчния комплект подкрепяте млад литературен талант, жени в неравностойно положение, както и кампанията на сдружението ни "Богатствата на Северозапада в 360°. От история към бъдеще за нашите деца“, чиято цел е набирането на средства за създаването на филм във виртуална реалност, посветен на културно-историческото наследство на Северозападна България“, посочи Мария Дончева и уточни, че целта е развитие на модерен туризъм, привлекателно за младите технологично образование, добавена стойност, развитие и популяризиране на региона.

Сред ценностите, които се предвиждат да бъдат включени, са Рогозенското съкровище, кораба музей Радецки, Северняшката сватба, част от НФС "Леденика“, къщата музей на Дико Илиев в Оряхово, местността Градище край news pic 2
©
прохода "Вратцата“, паметника на Дядо Йоцо, до село Очин дол, Черепишки манастир и други знакови за региона обекти и артефакти.   

Виртуалният филм ще бъде реализиран в два формата – кратка и разширена версия, на български и английски език.

Трите млади и енергични дами, които стоят зад сдружение "Книгини“- Мария, Първолета и Зорница, допълват, че чрез използването на възможностите на новите технологии представянето на едни от най-значимите обекти от историята на региона може да бъде постигнато по атрактивен и завладяващ начин.