Телефонните измами, риска да попаднат в схемата на измамниците, най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуждение и най-добрите мерки, които да вземат незабавно с цел прекратяване на измамата, обсъдиха днес пенсионерите от  клуб "Димят“ с прокурор Милена Любенова и прокурор Даниел Илиев – говорители на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Това е втората подобна среща на прокурорите след тази, която те направиха в началото на седмицата с пенсионери в село Плачидол. Магистратите са разговаряли с възрастните хора на различни теми, като акцент е поставен върху телефонните измами. Домакините са получили специално подготвени брошури, в които са посочени основните сценарии, които използват извършителите на тези престъпления, както и ясни предупреждения и съвети как да се действа в случай на опасност или дори малко съмнение.

Едно от основните послания, които са отправили прокурор Любенова и прокурор Илиев е, че не трябва да се дават пари на непознати хора под какъвто и да е претекст и че няма държавна институция, която да иска пари по телефона. Пенсионерите от двата клуба са имали възможност да разкажат свои лични истории и впечатления, да споделят опита си с телефонните измамници.

Дискусиите са част от инициативата на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, целяща подобряване на комуникацията с различните обществени групи – ученици, пенсионери, жители на малки населени места и други.