Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ – Смолян възстанови спектакъла "Калуня-Каля“ и ще го представи пред публика на 26 януари от 19.00 часа в зала № 2 на театъра. Това съобщиха от културната институция.

Трагичната история на Калуня ни разказва за смутните години около Априлското въстание и желанието на един човек да оправи света. Но дали светът иска да бъде оправен?

За първи път у нас на сцената на Родопски драматичен театър e поставено представление по романа на Георги Божинов "Калуня-Каля“.

Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи.

В "Калуня-Каля“ са описани събития, случили се около националноосвободителните движения на българите. Но този роман най-малко засяга участниците в тези движения.

Главният герой на романа е богатият помак Калуньо. Докато личния му живот е доминиран от най-голямото му желание – да има дете, той бива въвлечен от своите приятели в башибозук, който унищожава цяло българско село. Ужасите, проявени към "каурите“ (българи), карат Калуньо да се обърне срещу своите и със средствата на насилието той започва да търси справедливост. Калуньо обявява война като че ли на целия свят. Това за него е свещена война за справедливост, която накрая го погубва.

Идеята за пренасянето на трагичната история на Калуньо на театрална сцена е на младия режисьор Благой Бойчев: "В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, НО чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, то пак остава зло.“

Участват актьорите от трупата на Родопски драматичен театър:

Атанас Найденов, Васил Читанов, Божана Мановска, Ива Караманчева, Преслава Георгиева, Борис Хаджийски, Асен Левов, Никола Орешков, Димитър Димитров, глас Руси Чанев

Режисьор: Благой Бойчев

Сценограф: Мирела Василева

Драматург: Цвета Ерменкова

Хореограф: Стефания Георгиева

Композитор: Добромир Кисьов