Театърът в Силистра спира драматичните си представления и репетиционния процес заради високите сметки за ток. Засега в програмата остават само куклените представления, но и те ще бъдат силно редуцирани. Това съобщи пред телевизия Bulgaria ON AIR директорът на театъра Златина Станева.

През декември сметката за електричество на театъра е близо 4000 лева – тройно по-висока в сравнение с миналия декември.

"Над 300% е увеличението на сметката за ток и тъй като цялата сграда на театъра се отоплява с електрическа енергия, това ме принуди да преустановя работния процес в частта му – репетиционния процес за възрастни и игралните спектакли за възрастни", обясни Златина Станева.

Кризата с цената на тока допълнително утежнява и без това критичното състояние на театъра.

"Последните 2 години – изключителен срив във финансов и емоционален план за целия състав на театъра. Намалява зрителският поток, защото има хора, които са болни, има хора, които имат желание да гледат, но нямат "зелен сертификат". Тези цени на електроенергията ни поставиха отново на колене", посочи Станева.

Помощ не идва и от местната власт. За поредна година Община Силистра не е изпълнила задълженията си по договор с Министерството на културата за съвместно финансиране на театъра в размер на 10 000 лв.

Надеждата на силистренските театрали е зимата да отмине бързо, за да се завърнат към обичайната си дейност.