След успешни спектакли в София, Пловдив, Сливен, Сопот, Стамболийски и Калофер, уникалният Театър на сенките "Карагьозис“ от Гърция ще зарадва жителите и гостите на село Момчиловци. Днес, 22 май от 19.00 часа талантливият актьор Одисеас Канлис и неговият екип от гр. Солун ще покажат изкуството си на родопчани. Спектакълът "Карагьозис – певецът“ ще изненада, ще разсмее, забавлява, но и ще накара малки и големи да се замислят за човешките добродетели и да си тръгнат с поука. Спектакълът е подарък от кметство Момчиловци и дарители. 

От 2009 година Театърът на сенките е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Той е характерен за Гърция и Турция на Балканите, но е малко популярен у нас.

Има три теории за възникването на Театъра на сенките. Едната признава турския му произход. Втората лансира идеята за Гърция като родина на главните герои.

Съществуват гръцки предания, които пък откриват корените на Театъра на сенките в Китай. Общото във всички твърдения е, че те са свързани с Азия и всички запазват Карагьоз и Хадживат като основни персонажи.

От създаването си до днес представленията с кукли включват музика, поезия, митове и афоризми, а историите винаги са комични и поучителни.

За прочутите по цял свят кукли за Театъра на сенките:

От дълбока древност до днес плоските кукли се изработвант от камилска кожа или кожа на воден бивол. Тя се обработва така, че да стане прозрачна. Изсушена добре, се оцветява с различни природни багрила. Ръчно се оформят отделните части на фигурите и се закрепят на дървени пръчки. Готовите кукли се "разиграват“ от актьори зад бяло платно, осветявано с ярка лампа. Затова представленията се наричат "Игра на сенки“.

След края на всеки спектакъл публиката може да влезе в ролята на актьорите и да разиграе уникалните кукли зад професионалната сцена.

Спектакълът ще бъде в двора на Норвежката къща, а при неподходящо време в читалището в 19.00 ч. днес.