Театралната постановка "Търновската царица“ на Театрално-музикален театър Разград ще бъде представена пред смолянската публика на 9 септември от 19.00 часа. Драматизацията е по едноименната повест-шедьовър на Емилиян Станев. Това съобщиха от Родопския драматичен театър – Смолян.

Режисьор е Бойко Илиев. Костюми са изработени от Жанет Иванова. Сценографията е на Теодор Даскалов. В главната роля на д-р Старирадев влиза нов млад и ярък актьор – Яцек Янков. Блестящо е присъствието на Елена Петрова, Мариела Топалова, Цветана Благоева, Таня Карбова, Николай Сяров и Веселин Борисов.

Действието се развива в началото на XX век в град Велико Търново. От Париж, след осемгодишно пребиваване там и харчене на огромни суми пари, се завръща младият доктор Старирадев, завършил медицина. Баща му е починал, а майка му иска да го ожени за подходяща, богата, от заможен род жена. Запознават го с Елеонора – богата, но болна от туберкулоза млада жена, която изисква неговите непрестанни лекарски грижи. В дома на доктор Старирадев работи като прислужница младата Марина. Всички я наричат "търновската царица“, защото е интелигентна, горда, и красива. Старирадев започва връзка с нея. Съпругът на Марина, пощаджията, започва да ревнува и една вечер прострелва доктора. Той обаче се възстановява в санаториум и започва да помага на ранени или болни от холера войници, които идват от фронта по време на Балканската война. Един ден с влака с ранени пристига и Марина, която е станала медицинска сестра.