Тази година Добруджанският земеделски институт (ДЗИ) край Генерал Тошево ще започне да предлага брашно от лимец и ръж, биологично производство, съобщи директорът на научното звено доц. д-р инж. Илия Илиев, предаде репортер на Агенция "Фокус".  През месец май 2022 г. Добруджанският земеделски институт получи сертификат за биологично производство на зърнено-житни култури, а през месец юли – за зърнено-бобови култури. 

ДЗИ вече предлага продукти биологично производство. Цената на килограм соя е 2 лв., лимец и ръж - 1,50 лв. за килограм. Институтът е закупил мелница за брашно с по-висока производителност, но все още не е монтирана. Намерението е до началото на месец юли, когато започва жътвата, мелницата да заработи и да започне предлагането и на преработени продукти, биологично производство. Осигурено е помещението за мелницата, която представлява цяла линия от машини, уточни инж. Илиев. Уверението е, че цените ще бъдат много приемливи, а целта ще бъде реализиране на продукцията, с минимална печалба и задоволяване на търсенето осново в добруджанския регион. 

Директорът на Института призна, че през последните години стокообменът с Турция, която доскоро беше най-верният и активен партньор от външните пазари, е осезателно намалял. Това по думите на специалиста е свързано с голямото поевтиняване на турската лира спрямо българския лев и еврото. Освен това се допуска в научните среди, че в южната ни съседка се правят компромиси със семепроизводството при тях. Проблем е и нежеланието от турска страна да се заплаща авторското право, допълни директорът на ДЗИ. Надеждите са през следващите години да бъдат намерени механизми за по-активно партньорство. Досега максимумът на стокообмена с Турция годишно е бил между 20 до 60 тона семена и това по думите на инж. Илиев няма голямо влияние върху финансовото състояние на Института.

Жулиета НИКОЛОВА