"Благодаря с цялото си сърце на цяла България", това написа в една от социалните мрежи Татяна Иванова, космическото момиче на България, родено в Добрич, което направи още една крачка към сбъдването на своята мечта - да полети в космоса и да е първата жена космонавт на нашата страна, предаде репортер на Агенция "Фокус".

За 10 дни повече от 1184 дарения, чрез кампанията и лично, събраха 118 000 лв., необходими на Татяна да продължи своето образование в Щатите. 

За екипа на неправителствената организация, подкрепила Татяна Иванова с кампанията за събиране на средствата, тя написа: "Никога досега не съм срещала подобни професионалисти, които ме зариваха с въпроси и обаждания, за да бъде всичко изрядно. Това са хора, които проверяват всеки детайл, обмислят всяка ситуация и даряват времето и енергията си в името на каузата".

От своя страна екипът, организирал кампанията, сподели в социалната мрежа: "Нейната история е пример за това, че ако сме обединени няма какво да ни спре". Звездното момиче отправя думи на благодарност към всички, които са я подкрепили.

19-годишната Татяна предстои да се запише като студент в специалността "Космическо инженерство“, специализация "Ракетни горива“ в Embry–Riddle Aeronautical University (САЩ). Сумата от 60 000 USD включва такса за обучение, кампус, учебни материали, застраховка, транспортни разходи и храна.  Обучението й ще започне в началото на януари следващата година.

Татяна е лице на програмата на Space Camp Turkey за България, президент – основател на Интеракт клуб Добрич и е посланик на фондацията “The Mars Generation".

Жулиета НИКОЛОВА